A növekvő nyomás hatásai

A növekvő nyomás hatásai

Nyomás változás a mélységgelA tanultak alapján megnézhetjük, hogy a nyomás, a térfogat és a sűrűség viszonya hogyan hat merülés közben testüregeidre. A levegő-térfogatok, amelyek rád, mint búvárra vonatkoznak, egyfelől tested természetes üregei, másrészt a búvárfelszerelés viselésével mesterségesen létrehozottak. Testeden belül a növekvő nyomás által leginkább érintett üregek a fülek és az arcüregek. A növekvő nyomás által leginkább érintett mesterséges üreg a maszkod.

 

viznyomasLemerülés során a víznyomás nő és összenyomja a levegőt testüregeidben. Ahogy a térfogata csökken, a nyomás a testszöveteket a testüreg felé nyomja, amit füleidben, arcüregedben és a búvármaszkodon érzel. Ezt dugulásnak nevezzük. Ha folytatod a merülést, az érzés kényelmetlenné, sőt folytatódó süllyedésnél esetleg fájdalmassá válik. Valószínűleg éreztél már ilyet a füleidben, mikor az úszómedence fenekéig merültél.

 

A kellemetlen érzés nyomás-kiegyenlítetlenség következménye, amikor a testüregen kívüli nyomás meghaladja a testüregen belüli nyomást. A fülek, az arcüregek és a búvármaszk mellett ilyen kellemetlen érzés felléphet még a tüdőben, a fogakban vagy egyéb testüregben. Szerencsére ezt a kellemetlenséget könnyű megelőzni.

 

A fül anatómiai felépítéseHogy a kényelmetlen érzést elkerüld, egyenlő szinten kell tartanod a testüregben lévő nyomást és a külső víznyomást. Ezt hívják kiegyenlítésnek. A füled és az arcüregeid kapcsolatban vannak a garatoddal, lehetôvé téve, hogy a tüdôdbôl felhasznált levegôvel kiegyenlíthesd ôket. A maszkodban levô légteret az orrodon keresztül tudod kiegyenlíteni, oly módon, hogy egyszerűen belefújsz.

 

Nagyon ritkán, de elôfordul, hogy légüreg alakul ki a tömött fogban, ahol a fog vagy a tömés elkopott. Merülés közben a növekvô nyomás hat erre a kis üregre, és kellemetlen érzést, fájdalmat okoz. A legtöbb esetben ez az érzés a merülés leállításához vezet. Te nem tudod kiegyenlíteni a nyomást a fogtömés alatt, de a fogorvosod meg tudja szüntetni a lyukat, és a rendszeres vizsgálatok segítenek elkerülni az ilyen helyzeteket.

 

Annak ellenére, hogy a tüdôd is testüreg, elég nagy és rugalmas, így ott nem vagy hajlamos, a kellemetlen, szorító érzésre. Mint légzôkészülékes búvár, automatikusan kiegyenlíted a tüdôdet, amikor folyamatosan lélegzel a légzôkészülékbôl. Ha szabadtüdôs merülésben veszel részt – lélegzetedet visszatartva – a nyomásnak nincs jelentôsége, feltéve, hogy jó nagy levegôt vettél.

 

tüdő térfogat változásaEbben az esetben a tüdôd térfogata csökken a merülés alatt és közel az eredeti méretére tágul a feljövetel során mire eléred a felszínt, jelentéktelen mennyiséget használva fel a többi testüreg kiegyenlítésére.

 

Ha szabadtüdôs merülésnél üres tüdôvel (kilélegzel és merülsz) szeretnél úszni a víz alatt, vagy nagyon mélyre merülsz, akkor elméletileg lehetséges, hogy össze tudnád préselni a tüdôdet, de ez nagyon valószínűtlen helyzet a legtöbb búvár számára.

 

Egy másik légüreg, amelyet szükséges lehet kiegyenlíteni, a szárazbúvárruha. Ez egy légréteget tart a tested körül a hômérséklet fenntartása miatt. Ha szárazruhát fogsz használni ezen a búvártanfolyamon, az oktatód meg fogja mutatni, hogyan egyenlítsd azt ki. A második fejezetben részletesebben is bemutatjuk a szárazruhákat.

 

Kiegyenlítési technikák

fül egyenlítési technikájaA füleidben levô üregek a legérzékenyebbek a nyomásváltozásra, de ha egészséges vagy (se megfázás, se allergia), akkor könnyedén ki tudod ôket egyenlíteni. Ezt úgy teheted meg, hogy befogod az orrodat, és finoman fújni kezded bele a levegôt, a szádat persze be kell csukni; ezáltal a levegôt a garatodból a füleidbe és az arcüregeidbe irányítod. Egy másik technika, hogy nyelsz, és közben az állkapcsodat az egyik oldalról a másikra mozgatod. Egy harmadik módszer ezeket kombinálja – nyelj és mozgasd az állkapcsod, miközben finoman a befogott orrodba fújsz.

 

Minden méteren egyenlíts ki merülés alatt, mielôtt még éreznéd a kellemetlen érzést. Ha már érzed a kellemetlenséget, lehetséges, hogy nem leszel képes kiegyenlíteni, mert a víznyomás elég nagy a légutak zárva tartásához.

 

egyenlites-technikai-bedugult-a-fulemHa dugulást érzel, emelkedj, amíg a kellemetlen érzés enyhül, egyenlíts ki és folytasd a lassú merülést, sűrűbb kiegyenlítéssel. Ha gyakorlatot szerzel, könnyűnek fogod találni ezt a módszert.

 

Ha nem tudsz kiegyenlíteni, ne folytasd a merülést. A kiegyenlítetlen légüregekkel való merülés folytatása a dobhártya átszakadását vagy hasonló sérüléseket eredményezhet. Soha ne próbálkozz erôltetett vagy nagyobb mértékű kiegyenlítéssel – mert ezek ugyancsak komoly fülsérüléseket eredményezhetnek, beleértve az átszakadt dobhártyát, amely szédülést és egyéb problémákat okozhat. Amennyiben ez elôfordul, szakítsd meg a búvárkodást.

 

allergiaAz allergia vagy a nátha elzárhatja a légutakat, nehézzé, vagy lehetetlenné téve a kiegyenlítést. Gyógykészítményeknek, mint spray-k vagy dugulást megszüntetô gyógyszerek, lehetnek nemkívánatos mellékhatásaik (mint álmosság) továbbá elmúlhat a hatásuk merülés alatt, ezzel kiegyenlítési problémákat okozva, amikor megpróbálsz felemelkedni.

 

Te is létrehozhatsz kiegyenlíthetetlen üreget a füleidben azzal, hogy túl szoros kapucnit veszel fel, ami véletlenül elszigeteli a füleidet vagy azzal, hogy füldugót viselsz. Bármelyikrôl legyen is szó az eredmény egy légüreg a dobhártyád és a dugó/kapucni között, amelyet nem tudsz kiegyenlíteni. Ezt megelôzendô néha húzd arrébb a kapucnit a füleidrôl, hogy ki tudjon egyenlítôdni a nyomás, és soha ne viselj füldugót, ha búvárkodsz. Az egyetlen kivétel a különleges fülvédô, amelyet külön a légzôkészülékes búvárkodáshoz gyártanak, és amely megengedi a nyomáskiegyenlítôdést.

 

A szem barotraumájaA maszkodban levô légüreget úgy egyenlíted ki, hogy egyszerűen belefújsz az orrodon át. Ha elfelejted kiegyenlíteni a maszkodat, a búvármaszk erôsen rászorul az arcodra, amely egy igen érdekes húzó érzést jelent az arcod és a szemeid számára. A maszk kiegyenlítése valószínűleg automatikussá válik számodra. Mivel az orrodnak a maszkon belül kell lennie, hogy kiegyenlíthesd azt, nem használhatsz úszószemüveget a búvárkodáshoz – mert nem veszi körbe az orrodat, és nem tudsz egyenlíteni. Amikor búvármaszkot vásárolsz, tartsd fejben ezeket az szempontokat.

No Comments Yet.