Merülésnél használt búvárfelszerelések

MERÜLÉSNÉL HASZNÁLT BÚVÁRFELSZERELÉSEK

Búvárfelszerelés - Búvármaszk: Nem világrengetõ újdonság számodra, hogy a víz alatti látáshoz búvármaszkra van szükséged.

BÚVÁRMASZK

Nem világrengető újdonság számodra, hogy a víz alatti látáshoz búvármaszkra van szükséged. Ha ugyanis a fénysugár eltérő fénytani sűrűségű anyagok határán átlép, iránya megváltozik. Ezt a jelenséget fénytörésnek nevezzük. A fény ugyanis másként viselkedik a vízben, mint a levegőben. Így nekünk búvároknak a a víz alatt szükségünk lesz egy specializált búvárfelszerelésre, a búvármaszkra. A búvármaszk légüreget képez, így a szemed képes fókuszálni. A víz alatt a tárgyak nagyobbnak és közelebbinek látszódnak. A búvármaszkok típusai az egyszerű együvegűtől, vagy osztott üveges a modernebb stílusú búvármaszkokig terjednek. Lehet kisebb a légterük és/vagy szélesebb a látóterük.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

Búvárfelszerelés - Búváruszony: A búváruszonyok nagy úszófelületet biztosítanak, így lábizmaid használatával jól tudsz a haladni , mozogni a vízben. Ez sokkal hatékonyabb, mint ha a karodat használnád.

BÚVÁRUSZONY

A búváruszonyok nagy úszófelületet biztosítanak, így lábizmaid használatával jól tudsz a haladni , mozogni a vízben. Ez sokkal hatékonyabb, mint ha a karodat használnád. Minden nagy teljesítményű búváruszony kialakításától és jellemzőitől függetlenül rendelkezik “papucsrésszel” a láb számára. Két alapvető típusuk van: állítható csatos és a papucsos búváruszony. Az állítható búváruszonyoknak nyitott a sarka és állítható csattal lehet rögzíteni. Ez a típus hideg vízben is jól használható, mivel a használatához szükséges búvárcsizma szigeteli a lábat. A legtöbb búvár ilyen, csatos búváruszonyokat használ. Az búváruszonyok sokféle jellemzője közül választhatunk. Az úszófelület jellemzői lehetnek a bordák, amelyek kimerevítik a búváruszonyt, és vertikális stabilizátorként szolgálnak; lyukak, amelyek csökkentik az uszony ellenállását és növelik az uszonyozás hatékonyságát.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

 

 

 

 

Búvárfelszerelés - Légzõcsõ, snorkel: A légzõcsõ átmérõje, hossza és alakja befolyásolja a légzési ellenállást, továbbá lehetõvé teszi, hogy arccal lefelé pihenhess vagy úszhass, másodszor, ha felszíni hullámzás van a víz bejuthat a szádba, harmadszor, haLÉGZŐCSŐ

Mivel a felszereléses búvároknak búvárpalackjuk és légzőautomatájuk van, bizonyára csodálkozol, hogy a légzőcső miért szabványos része a búvárfelszerelésnek. A légzőkészülékes merülésnél több okból is szükség van a légzőcsőre. Először is lehetővé teszi, hogy arccal lefelé pihenhess vagy úszhass, például kereshess valamit odalent anélkül, hogy pazarolnád a palack levegőjét. Másodszor, ha egy kis felszíni hullámzás van és nincs légzőcsöved, a víz bejuthat a szádba, míg a légzőcső rendszerint elég magas ahhoz, hogy ezt elkerüld. Harmadszor, ha a parttól vagy a hajótól távol fogytán van a levegőd, megkönnyíti a visszaúszást, valamint a pihenést arccal lefelé. Könnyű légzést biztosító légzőcsövet keress. A légzőcső átmérője, hossza és alakja befolyásolja a légzési ellenállást, ezért ilyet keress: nagy átmérőjűt, ne túlságosan hosszút (kb. 43 cm), az ívek enyhék, körkörösek legyenek, a a könnyű víztelenítéshez rendelkezzen szeleppel.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

 

 

 

Búvárfelszerelés - Buoyancy Control Device - BCD: A búvármellénynek nevezett alkalmatosság, azaz BCD (Buoyancy Control Device), egy felfújható ballon, amelyet felfújsz vagy leengedsz, hogy szabályozd a lebegőképességedet. A száddal is megteheted ezt.

Buoyancy Control Device – BCD

A búvármellénynek nevezett alkalmatosság, azaz BCD (Buoyancy Control Device), egy felfújható ballon, amelyet felfújsz vagy leengedsz, hogy szabályozd a lebegőképességedet. A száddal is megteheted ezt, a tüdőd levegőjét használva, de a legtöbb esetben egy alacsony-nyomású inflátort fogsz használni, ami felfújja a BCD (Buoyancy Control Device)-t levegővel, egyenesen a búvárpalackodból. A lebegőképességed csökkentése végett egy szeleppel engedheted le a mellényt. Nemcsak a víz alatt tudod szabályozni a lebegőképességedet, a BCD (Buoyancy Control Device) segítségével. A felszínen is felfújhatod a BCD (Buoyancy Control Device)-t így pozitív lebegőképességet biztosít a víz felszínen a pihenéshez. Ez standard felszerelésnek számít, ami elengedhetetlen a légzőkészülékes búvárkodáshoz.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

 

 

Búvárfelszerelés - légzõautomata, reductor: A nyomáscsökkentő, vagy más néven légzõautomata, vagy reductor lehetővé teszi, hogy felhasználd a palackban levő levegőt a merülésed során. A reductor két nagy részbõl áll. Az elsõ és második lépcsõbõl.

LÉGZŐAUTOMATA

A nyomáscsökkentő, vagy más néven légzőautomata, vagy reductor lehetővé teszi, hogy felhasználd a palackban levő levegőt a merülésed során. A reductor két nagy részből áll. Az első és második lépcsőből. Az első lépcső lecsökkenti a palack nyomását 200 bar-ról középnyomásra. Míg a második lépcső, amit a szádban fogsz tartani, a környező víznyomáshoz fogja igazítani a levegő nyomását és csak akkor ad levegőt, ha szükség van rá, azaz, ha belélegzel. Szabályozza a levegő áramlását, ezért hívják „nyomáscsökkentő”-nek is. Technikailag igen kifinomult és precíz szerkezet. Kialakítását tekintve van dugattyús és van membrános kivitel, de lehet kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozatlan, de még fagymentes is, hogy csak a legfontosabbakat említsük Ez az egyik legfontosabb búvárfelszerelést ezért ennek a kiválasztása nagy körültekintés igényel.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

Búvárfelszerelés - búvárpalack: Még azok is tudják, akik nem búvárok, hogy a búvárpalack egy hengeres fém tartály és hogy a nagynyomású (200 bar) levegő biztonságos tárolására szolgál, hogy legyen mit lélegezned a búvárkodás során a víz alatt.

BÚVÁRPALACK

Még azok is tudják, akik nem búvárok, hogy a búvárpalack egy hengeres fém tartály és hogy a nagynyomású (200 bar) levegő biztonságos tárolására szolgál, hogy legyen mit lélegezned a búvárkodás során a víz alatt. A szabadidős búvárkodáshoz használt búvárpalackok a hazai és az európai gyakorlatban többnyire acélból vagy alumíniumból készülnek. Az acél búvárpalackok korrodálnak, míg az alumínium búvárpalackok ellenállnak a korróziónak. A búvárpalackokat időszakonként alá kell vetni egy szigorú felülvizsgálatnak, hogy biztonsággal lehessen azokat használni. A búvárpalackokból létezik 12 és 15 literes térfogatú és számos más térfogatú is. Egy töltött búvárpalackkal kb.40-60 perc tudsz lent tölteni, természetesen a mélység és a levegőfogyasztásod figyelembe vételével.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

 

Búvárfelszerelés - búvárruha: A búvárruháknak három fő típusa van. a Lycra, a nedvesruha (Wet Suit) és a szárazruha (Dry Suit). A búvárruhák három típusa közül a nedvesruhák készülnek a legnagyobb választékban.

BÚVÁRRUHA

A búvárruháknak három fő típusa van. Mindegyiknek sajátos jellemzői vannak aszerint, hogy milyen védelmet nyújtanak: a Lycra, a nedvesruha és a szárazruha. A búvárruhák három típusa közül a nedvesruhák készülnek a legnagyobb választékban, mivel ezek használatosak a legkülönfélébb körülmények között. Kaphatók különféle hosszban, különböző vastagságban egyrészes ill. kétrészes változatban, színben stb. Lycra ruhák anyaga nylon vagy hasonló. Az egész testet is védi a horzsolásoktól és a leégéstől. Hőszigetelő képessége nem kimagasló, így főleg meleg, trópusi vizekben megfelelő. Nedvesruhák a búvárruhák legelterjedtebb típusa. Megfelelő hőszigetelést biztosít a 10C°-os hideg vízben éppúgy, mint a 30C°-os meleg vízben. A nedvesruha a bőrödre simuló hőszigetelő neoprénhab réteggel csökkenti a hőveszteséget. A nedvesruha onnan kapta a nevét, hogy a testedet nem tartja szárazon, hanem nedves leszel. A szárazruhák jobb hőszigetelést biztosítanak, mint a nedvesruhák, mivel a testet szárazon tartják. 18C° körüli hőmérsékleten figyelemreméltóan megnöveli a jó közérzettel víz alatt tölthető időt. 10C°-nál hidegebb vízben pedig jószerével csak ilyen ruha használható.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

 

 

 

 

Búvárfelszerelés - nyomásmérõ, SPG. A búvárnyomásmérő (Submersible Pressure Gauge) mutatja, hogy egy merülés során mennyi levegőd van. Meg fogod tanulni, hogy a nyomásmérő (SPG – Submersible Pressure Gauge) segítségével úgy merülj, hogy kellõ biztonsági t

NYOMÁSMÉRŐ – SPG

A búvárnyomásmérő (SPG – Submersible Pressure Gauge) mutatja, hogy egy merülés során mennyi levegőd van. Ezt ugyanúgy képzeld el, ahogy egy autó üzemanyagmérője megmutatja, mennyi benzin van a tankjában. Meg fogod tanulni, hogy a nyomásmérő (SPG – Submersible Pressure Gauge) segítségével úgy tervezd és irányítsd merülésedet, hogy a levegő elfogyása nélkül, kellő biztonsági tartalékkal visszatérhess a hajóra vagy a partra. Mivel nem akarod, hogy a víz alatt csak úgy elfogyjon a levegőd a merülés alatt a levegőd fogyását folyamatosan nyomon kell kísérned. Érdemes megjegyezni, hogy a nyomásmérő (SPG – Submersible Pressure Gauge) passzív szerkezet. Le kell olvasnod, értelmezned kell amit mutat. Alakítsd ki azt a szokást, hogy merülés során gyakran nézd meg a nyomásmérődet (SPG – Submersible Pressure Gauge). Később, ha gyakorlatot szerzel, már érzed, hogy mennyire fogy a levegőd, így nem kell túl sűrűn ellenőrizni. Eleinte viszont ellenőrizd minél gyakrabban. Jobb túl sokszor, mint túl kevésszer.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

Búvárfelszerelés - Biztonsági levegőforrás minden olyan második lépcső, a saját első lépcsődön kívül, amit felhasználhatsz arra, hogy normál légzéssel felemelkedj a felszínre.

BIZTONSÁGI LEVEGŐFORRÁS

Biztonsági levegőforrás minden olyan második lépcső, a saját első lépcsődön kívül, amit felhasználhatsz arra, hogy normál légzéssel felemelkedj a felszínre. Ha gondosan figyeled a nyomásmérőt (SPG – Submersible Pressure Gauge) és merülésed előre megtervezed, valószínűtlen, hogy a víz alatt elfogyjon a levegőd. Ennek ellenére ilyen vészhelyzet kezelésére is fel kell készülni. Az uszodában a merülések során ezeket gyakorolni is fogod. A biztonsági levegőforrásoknak mára számos típusa kialakult. Lehet a hagyományos második-második lépcső, de lehet egy jóval hatékonyabb megoldás a Spare Air palack.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

Búvárfelszerelés - tájoló, compass: A víz használható búváriránytû megmutatja, hol vagy és merre tartasz, ami igen hasznos, mivel a víz alatt sutba dobhatod a tér- és irányérzékedet.

TÁJOLÓ VÍZ ALATTI COMPASS

A víz használható búváriránytű megmutatja, hol vagy és merre tartasz, ami igen hasznos, mivel a víz alatt sutba dobhatod a tér- és irányérzékedet. Az iránytű lehetővé teszi, hogy meghatározott útvonalat kövess, megtaláld a vízből való kijutáshoz vezető utat, és hogy mindig tudd, éppen hol vagy. Néha még a felszínen is jól jön, például rossz látási viszonyok között, ködben. A búváriránytű folyadékkal van töltve, részint, hogy nyomásálló legyen, részint, hogy stabilizálja a tű helyzetét. A legelterjedtebb típusnál a referenciajel és az index beállításával tarthatod az irányt. A búvártanfolyam során később az iránytűvel történő navigációról részletesen tanulunk.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

 

 

 

 

 

Búvárfelszerelés - búvárcomputer: A szükséges információk a búvármûszerekről egy pillan- tással leolvashatók. Ennek legjobb eszköze a búvárcomputer. A búvárcomputerek egyetlen mûszerbe integrálják a mélységmérőt, az időmérőt és néha a nyomásmérőt is.

BÚVÁRCOMPUTER

Mivel nem vagy hal, nem alakultak ki benned olyan ösztönök, amelyek a víz alatt megsúgnák mindazt, amit tudnod kell: a lent töltött időt, a maximális és aktuális mélységet, az irányt, a víz hőmérsékletet és a levegőkészletet, a levegő vételek számát (egy halnak nincs is levegőszükséglete… na ezt hagyjuk). A szükséges információk a búvárműszerekről egy pillantással leolvashatók. Ennek legjobb eszköze a búvárcomputer. A búvárcomputerek egyetlen műszerbe integrálják a mélységmérőt, az időmérőt és néha a nyomásmérőt is. A buvárcomputerbe épített érzékelő leolvassa az adatokat, és az előre telepített software minden pillanatban kiszámítja a hátralevő megengedett merülési időt. …és mind ezt gyorsabban teszi mint Te a táblázattal (kerék) tennéd. A búvárcomputerek a szabvány búvárfelszerelés részét képezi, ezért nélkülözhetetlen a merülések alkalmával.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

 

 

Búvárfelszerelés - Búvárkés: A búvárkést biztonsági és kényelmi okokból hordjuk, hogy kéznél legyen egy praktikus szerszám. A vágáson kívül mérhetsz, fûrészelhetsz, áshatsz, ütögethetsz vele, emelésre használhatod.

BÚVÁRKÉS

A búvárkést biztonsági és kényelmi okokból hordjuk, hogy kéznél legyen egy praktikus szerszám. A vágáson kívül mérhetsz, fűrészelhetsz, áshatsz, ütögethetsz vele, emelésre használhatod; mindig tartsd azonban szem előtt, hogy ne tégy kárt a víz alatti élővilágban. A búvárkés nem fegyver. Néhol a helyi jogszabályok szabályozzák, vagy tiltják a búvárkés viselését, illetve megtiltják a búvárboltokban a forgalmazását. Számos anyagú, méretű és kialakítású búvárkés kapható. Más késektől elsősorban a penge és a nyél anyagában és kialakításában különböznek. A búvárkésnek a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie: pengéje készüljön rozsdamentes acélból (vagy titánötvözetből), pengéjének egyik oldala éles, míg a másik fűrészfogú legyen valamint legyen tokja vagy tartója.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

Búvárfelszerelés - búvárlámpa: A búvúrlámpa az a búvárfelszerelés, ami hasznos eszköz lehet ha olyan helyre is be szeretnél nézni és látni akarod az élõvilágot, ahol sötét van.

BÚVÁRLÁMPA

Az a búvárfelszerelés, ami hasznos eszköz lehet ha olyan helyre is be szeretnél nézni és látni akarod az élővilágot, ahol sötét van. Kiváló kiegészítő eszköze az üregi vagy a roncsok közelében végrehajtott merüléseknek.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

Búvárfelszerelés - búvártáska: A búvártáska elengedhetetlen a búvárfelszerelésed szállításához és tárolásához.

BÚVÁRTÁSKA

A búvártáska elengedhetetlen a búvárfelszerelésed szállításához és tárolásához. A parton, hajón együtt tartja a búvárfelszerelési tárgyaidat, így nem veszíted el és tévedésből más sem veszi magához azokat. Olyat válasz ami egy kicsit nagyobb, mint amire most van szükséged, hogy ha bővíted a felszereléseidet még az is beleférjen.

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

 

 

 

 

 

 

 

Búvárfelszerelés - búvárbója: A búvárbója az a búvárfelszerelés, ami kiváló kiegészítõje egy egyiptomi merülésnek, ahol még távolból, nagyobb hullámokban is jól látják hol vagy stb. A bója egyik funkciója felszínre juttatása után, hogy jelezze, merre is v

BÚVÁRBÓJA

Az a búvárfelszerelés, ami kiváló kiegészítője egy egyiptomi merülésnek, ahol még távolból, nagyobb hullámokban is jól látják hol vagy stb. A bója egyik funkciója felszínre juttatása után, hogy jelezze, merre is vagyunk. Vannak zárt, leeresztő szeleppel ellátott bóják, amik felfújása történhet inflátor tömlő segítségével, illetve tüdőből. Továbbá léteznek nyitott rendszerű bóják is, amit a reductorod segítségével fújhatsz fel. Ezeknél a táguló levegő a bója alján található felfúvó nyíláson keresztül engedik ki táguló levegőt. Manapság egyre több országban merülő páronként legalább egy jelzőbója kötelező követelménynek számít a merüléseken

Tekintsd meg ajánlatunkat a webshopunkban!

 

Búvárfelszerelésed kiválasztása és használata része a búvárkodás élményeinek. Helyi PADI Búváriskolád segít megtalálni a megfelelő búvárfelszerelést. A búvárfelszerelés minden eleme különböző feladatot lát el, melyek együtt segítenek alkalmazkodni a víz alatti világhoz. Kattints a búvár ábrára, hogy többet tudj meg a kedvtelési búvárkodáshoz szükséges szabvány búvárfelszerelésekről.

 

Honnan tudod, melyik a legjobb búvárfelszerelés?

Könnyű a válasz. Nem létezik legjobb búvárfelszerelés. Van azonban a számodra legjobb búvárfelszerelés. A légzőkészülékes búvárfelszerelések óriási választékban készülnek az igények, az érdeklődés és a méretek széles skálájának figyelembevételével Helyi PADI Dive Center-ed vagy Resort-od szakemberei segíthetnek az igényeidnek, méretednek és pénztárcádnak leginkább megfelelő búvárfelszerelés kiválasztásában. Segítenek összeállítani a búvárfelszerelésed, valamint évekig szervizt és támogatást nyújtanak az élmény dús és megbízható használat érdekében.

 

Milyen búvárfelszerelésre lesz szükséged, hogy elkezdjed búvárkarriered?

Amikor elkezded a PADI Open Water Diver, nyíltvízi kezdő búvártanfolyamot, nincs szükséged saját búvárfelszerelésre, mert azt a kezdő búvártanfolyam során az oktatód biztosítja. Ahogy haladsz a kezdő búvártanfolyammal, elkezdesz merülni, legyen legalább saját búvármaszkod, pántos búváruszonyod és légzőcsöved. Ezek mindenkire másképp illeszkednek, az oktatóink segítenek olyanokat választani, melyek számodra a legjobbak.

Sok búvárüzlet a búvárfelszerelés további elemeit, vagy azok egy részét PADI Open Water Diver, kezdő nyíltvízi búvártanfolyamod beiratkozási díja fejében biztosítja. De ez nincs mindenütt így, mint nálunk! Ezt mindenképp ellenőrizd.

A kezdő búvártanfolyam megkezdésekor ajánlott befektetni a búvárfelszerelésbe, mert:

  • kényelmesebben tanulsz búvárkodni a magad választotta búvárfelszerelést használva
  • kényelmesebben tanulsz búvárkodni a rád tökéletesen illeszkedő búvárfelszerelésben
  • a saját búvárfelszereléssel rendelkező búvárok többet merülnek mivel a saját
  • búvárfelszerelés része a búvárkodás örömeinek
  • a saját, jól karban tartott búvárfelszerelésnek meg van azaz előnye, hogy 100%-ig üzemképes!
  • a bérelt búvárfelszereléssel mindig meg kell ismerkedni, ki kell tapasztalni a működését, ami nem könnyű még a tapasztalt búvároknak se

Hogy milyen búvárfelszerelésre lesz szükséged, az függ merüléseid körülményeitől: Trópusi. Mérsékelt övi, Hideg, Technikai stb.