Gyakori kérdések (GyIK)

Búvártanfolyamokkal kapcsolatos kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban tőletek elhangzó kérdéseket

Olvasd át őket, hiszen az alábbiak mindenképpen hasznodra lehetnek.

Q?

A PADI kezdő búvártanfolyam elvégzése közben megváltozhat a képzés ára?

A.

Nem. A búvártanfolyamoknál szereplő árak bruttó árak. A búvártanfolyam valamennyi költségét írásban rögzítjük. Ettől az ártól semmilyen esetben sem térünk el! Az oldalon feltüntetett akciós búvártanfolyam díjak már tartalmazzák a készpénzfizetés esetén érvényesíthető 5%-os kedvezményt is.

Q?

Ezek szerint mindegy, hogy milyen búvárigazolványt kapok, és akkor az is mindegy, melyik búvárközpontban végzem el a búvártanfolyamot?

A.

Valószínűleg valamit félreértettél!

Igaz, hogy a búvároktatás, a búvártanfolyam alapjai hasonlóak, mivel a fizika bármelyik búvároktatási rendszerben is tanulsz, azonosan működik, víz alatt és felett is. A különbség a búvároktatás színvonalában és elterjedtségében keresendő. A búvártanfolyam színvonalát mindig a búvároktatói gárda határozza meg. A búvártanfolyam színvonala az búvároktatási rendszertől független. A búvártanfolyam elméleti tudásfejlesztésén nem a tesztet tanítjuk meg helyesen kitölteni, mint sok olcsó interneten található búvártanfolyam esetén, hanem megtanítunk a merülés elméleti alapjaira. Ha ezt sikeresen elsajátítod és megérted a búvárkodás elméleti alapjait, úgy ezzel a megalapozott tudással a tesztet is könnyedén ki tudod tölteni. A búvártanfolyam végen átvett a nemzetközi búvárjogosítványod (búvárkártyád) ami igazolja a szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzését. Fontos: Nem a búvárkártyád merül, hanem Te. Amikor önállóan, azaz egy min. hasonlóan képzett búvártárssal búvárkodsz, a biztonságod azon múlik, hogy milyen búvárképzést kaptál, valamint a józan ítélőképességedtől. Nagy különbség van aközött, hogy a hiányos képzésed okán, tudatlanul, bevállalsz egy merülést, mely így nem a gondtalan kikapcsolódásról, hanem a túlélésről szól. Ha nem történik semmi probléma, az a vak szerencse miatt lehetséges. Sok vad történetet lehet ilyenekről hallani.

Összefoglalva: Érdemes egy nagy nemzetközi búvároktatási rendszerben elvégezni a búvártanfolyam elméleti, uszodai és nyíltvízi minősítő merüléseit, így megszerezve nemzetközi búvárigazolványod, mert az nemzetközileg elterjedtebb így elfogadottabb, valamint a képzés is elég mély és alapos lesz. Olyan búváriskolát válassz, ahol a búvároktató(k) már sok éves (leigazolható és nem „hanta boy”-os) szakmai (azaz búvároktatói) múlttal rendelkezik, több száz embert balesetmentesen kiképeztek. Ne tévesszen meg a látványos weboladon publikált képanyag, mely sokszor csalóka lehet, hiszen a nagy tömeg, nem azonos a minőséggel, inkább csak az alacsony árszinttel függ össze.

Természetesen a képzésed minősége nem csak a búvároktatón, de a Te hozzáállásodon is múlik.

Q?

Igaz, hogy külföldön nem fogadják el a PADI búvárigazolványt?

A.

Nos, ha röviden és felelősen szeretnénk erre a kérdésre válaszolni, akkor ez nem igaz!

Ez egy elhibázott, de mégis sokszor hallható marketingfogás. Nemzetközi kitekintésben, százon felüli búvároktatási rendszer létezik, melyek felépítése kisebb nagyobb eltéréseket tekintve hasonló. Ez vonatkozik a búvároktatási rendszer által kibocsátott búvárkártyák megnevezéseire, mely fokozatok igazodnak a nemzetközi búvárszabványokhoz. A PADI (Professional Association of Diving Instructors) oktatási rendszere nem egy a sok közül, hanem az egyik legnagyobb (még a válság idején is 2013-ban közel 1.000.000 db kártyát adott ki), ha nem a legnagyobb. A PADI nemzetközileg elfogadott kedvtelési búvárszabványok kidolgozásában élen járt, és mind a mai napig tökéletesíti azokat. A PADI végleges, műanyag búvárigazolványait 90 nap alatt küldi meg számodra. Sokszor hallani azt az elhibázott, de mégis néhány web-oldalon leírt, vagy telefonon elhangozó  állítást (marketingfogást), miszerint pár hét alatt a PADI megküldi a nemzetközi búvárigazolványt. Ez viszont így és ebben a formában, nem igaz. A közbülső időre, amíg nem kapod meg a végleges nemzetközi búvárkártyád, a PADI ideiglenes búvárkártyát biztosít, ami nem olyan szép és tartós, de tartalmában azzal megegyező merülésekre jogosít.

Q?

Melyik a „legjobb” búvároktatási rendszer, vagy szervezet?

A.

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Sok száz búvároktatási
rendszer létezik a világban. A víz alatt a fizika minden búvároktatási rendszerben
azonosan működik. Mindegyik egy kicsit más. Más a filozófiája, de egyikről sem
mondható ki egyértelműen, hogy jobb, különb, mint a másik. Ha mégis különbséget
kell tenni a búvároktatási rendszerek között, úgy azok nemzetközi elterjedtségét,
ismertségét említenénk. Feltétlenül olyan búvároktatási rendszert válassz, amit a világ
legtöbb országában ismernek és elismernek. Hiába végzed el a világ legjobb búvároktatási
rendszerében a legjobb búvároktatójával a búvártanfolyamod, ha azt a világon sehol sem fogják elfogadni, mert pl. nem ismerik.

Továbbá a nagy rendszerek mellett szól, hogy  méretüknél fogva többet költhet a merülés fiziológiai alapkutatásaira, amit a kisebb szervezetek. Az így napvilágot látott kutatási eredményeket azonnal beépítik búvároktatási rendszerükbe. Tulajdonképpen szabványteremtők. Sokszor lehet olyat is hallani, hogy az ilyen nagy búvároktatási rendszerben dolgozó búvároktatók között nagyobb arányban találhatók megfáradt, vagy uramisten rosszabb képzettségű szakember, akiknek esetleg sokadszorra sikerült a búvároktatói vizsgát letenni. Ez a nagyobb búvároktatói létszámból, a matematika (statisztika) sajátosságait figyelembe véve tagadhatatlan. Ugyanakkor ez az élet más területein is pont így van! Van aki csak másodállásban búvároktató, mintegy kereset kiegészítésként tart búvártanfolyamokat és vannak akik hivatásszerűen, a nap 24 órájában ezzel foglalkoznak, ebből szeretnének megélni. Másrészről viszont ebből nem feltétlenül vezethető le, hogy egy nagy oktatási rendszerben ezért rosszabb képzést kapnál, mint egy kicsiben.

A folyamatos minőségbiztosítási eljárásnak köszönhetően a nem megfelelő búvárképzést biztosító búvároktatók és egyéb búvárformációik, amilyen gyorsan megjelentek a búvároktatási piacon, olyan gyorsan pár év elteltével el is tűnnek onnan.

A legjobb, ha ismerősi, baráti körben érdeklődsz, amit kiegészítesz
más forrásból származó információval. Látogasd meg a kiválasztott búvárközpontot,
gyűjts személyes benyomásokat, beszélgess el a búvároktatóval és dönts ezt követően.

Q?

Nagyon drága sport a felszereléses búvárkodás?

A.

Ne kerülgessük a forró kását, nem a legolcsóbb sportok közé tartozik. De a síelés se olcsó, mégis rengetegen hódolnak szenvedélyüknek; … vagy a kerékpározás, vagy itt van mindjárt az autózás? Elgondolkodtál valaha azon hogy havonta menyit tankolsz a kocsidba? Mennyit állsz a dugóban és füstölöd el az ezreseket? A búvárkodásra sose fogsz ennyi pénzt elkölteni, főleg nem ilyen értelmetlenül. Okos, megfontolt vásárlásokkal, kihasználva a pillanatnyi lehetőségeket, jelentős előnyre tehetsz szert, amely későbbi merüléseid alkalmával kamatoztathatsz.

Másrészről amit valaha is el fogsz költeni búvártanfolyamra, az lesz a legkevesebb összeg amit erre a szórakozásodra szánsz. Mert:

 • A búvártanfolyamra csak egyszer kell költened
 • A búvártanfolyam minősítőkártyáját csak egyszer kell kiváltanod
 • A búvártanfolyamod, minősítőkártyád örök életre szól, azt nem kell megújítanod, nincs éves tagsági díj stb.

Ha búvárfelszerelés egyes elemei folyamatos karbantartás igénylenek, amire oda kell figyelned. Ha elutazol a világ bármely pontjára, hogy ott majd merüljél, az se hasonlítható össze egy búvártanfolyam árával. …és ugye búvártanfolyamot azért végzünk, hogy utána merülhessünk 🙂

Q?

Érdemes saját búvárfelszerelést vásárolnom?

A.

Szerintünk igen! Mert:

 • nyugodtabban merülhetsz, mert nem kell mindig megszoknod az idegen búvárfelszerelést
 • komfortosabban merülhetsz a magad választotta, hozzád tökéletesen illeszkedő búvárfelszerelésben (búvármaszk, búvárruha, BCD stb.)
 • biztonságosabban merülhetsz egy olyan búvárfelszerelésben aminek a használatát tökéletesen ismered és megszoktad
 • a saját búvárfelszereléssel többet merülhetsz

A döntés természetesen a Tied, vásárolsz, vagy bérelsz. Búváriskolánk mind a vásárlásban, mind a búvárfelszerelés bérlésben szívesen segít.

Q?

Melyik a legjobb búvárfelszerelés?

A.

Szögezzük le mindjárt a legelején, ilyen búvárfelszerelés nem létezik! A használni kívánt búvárfelszerelés a Te igényeidhez kell alakítani:

 • földrajzilag hol tervezed a legtöbb merülésed
 • sürített levegővel vagy attól eltérő keverékkel is tervezel merülni
 • milyen a testalkatod stb.
 • hideg vízben vagy csak trópusokon fogsz merülni

Ha bemész egy búvárszaküzletbe rengeteg, különféle búvárfelszerelést fognak megvételre ajánlani neked. Az adott boltban kapod meg a „legjobb felszerelést”, a „legnagyobb kedvezményt” stb. Nem könnyű az eligazodás a megfelelő búváreszközök megtalálása. Kezdetben elég ha egy ABC (búvármaszk, snorkell, búváruszony) búvárfelszereléssel rendelkezel, amit apránként, a lehetőségeid határán belül mindig kiegészítesz egy-egy újabb és újabb eszközzel.

Mi a következő sorrendet javasoljuk: ABC (búvármaszk, búváruszony, snorkell), búvárruha (pl. 5 mm-es neopren), búvárcomputer, reductor, BCD Természetesen sok éves tapasztalattal a hátunk mögött, tudunk tanácsot adni abban milyen búvárfelszereléseket érdemes megnézned és ha neked is tetszik, megfelel beszerezned.

Q?

A cápáktól valóban félnem kell?

A.

Nem feltétlenül. Cápával (porcos halak – osztályába tartozó öregrend) a saját természetes közegében viszonylag ritkán találkozhatunk. Vannak olyan helyek, ahol gyakrabban fordulnak elő és ha szerencsénk van, tisztes távolból együtt úszhatunk, lefényképezhetjük egy-egy példányát. Sok száz cápafaj van a világon, mint például:

 • Kékcápa-alakúak
 • Tüskéscápa-alakúak
 • Rablócápa-alakúak
 • Angyalcápa-alakúak
 • Heringcápa-alakúak
 • Bikafejűcápa-alakúak
 • Szürkecápa-alakúak
 • Fűrészescápa-alakúak

A közel 400 ismert cápafaj kb. 80%-a vagy fizikailag képtelen kárt okozni a búvárnak, vagy ritkán találkozik emberekkel. Legjobb példa erre a legnagyobb testű cápa, a cetcápa, aminek hossza akár elérheti a 15 métert. Planktonnal táplálkozik, így emberre nem veszélyes.

A cápák leggyakoribb emberi célpontjai a szörfösök, lubickolók egyéb vízi tevékenységet folytatók. A búvárok az ilyen események 15%-ában érintettek. Az ilyen események leginkább a kíváncsiságból és csak ezt követően a táplálkozás kényszeréből fakadnak. Az ismert cápatámadás közül 85% százalékában az áldozat túlélte a támadást, legyen az szörfös, úszkáló vagy netalántán búvár.

Egy cápatámadásra a hiedelmekkel ellentétben nagyon kicsi az esély. Hiszen elég ritka állatokról van szó. A világon évente kb. egy tucat ember hal meg cápatámadás következtében. Lásd be sokkal valószínűbb, hogy megharap egy kutya, vagy hogy közlekedési balesetet szenvedsz el. A PADI mentsük meg a cápákat kezdeményezése nagyon időszerű, hiszen az emberek évente 100 millió cápát ölnek meg. Azt is tudni érdemes, hogy a cápák reprodukciós képessége alacsony. Általában belső megtermékenyítésűek , de van ikrarakó is közöttük. A cápák mára a veszélyeztetett fajnak számít, vagy hamarosan az lesz.

Események leggyakrabban szigonyos halászatnál, vagy szervezett etetésekkor fordul elő, amikor a cápák izgatottak az etetésre előkészített halak testnedveitől.

Egy merülés alkalmával sokkal valószínűbb, hogy más tengeri élőlényekkel találkozz, mint cápával.

 

Q?

Mi történik, ha elfogy az összes levegőm a merülés során?

A.

Nos ez nem valószínű! A nyomásmérő (SPG) kötelező búvárfelszereléseink közé tartozik, aminek rendszeres (akár percenkénti) leolvasása biztosítja, hogy hirtelen, rajtaütés szerűen ne fogyhasson ki a levegőd. Ha ez mégis, valamilyen megmagyarázhatatlan okból bekövetkezne a merülőtársad fog segíteni a felemelkedésben. A kezdő búvártanfolyam során lehetséges feljöveteli technikákkal fogsz megismerkedni, ha problémád lenne a levegő utánpótlással.

 • Ha érzed, hogy nehezen/nehezebben kapod a levegőt mint normálisan, egyszerűen a merülőtársaddal normálisan a felszínre emelkedtek
 • Ha netalántán elfogyna a levegőd a merülés során, úgy a merülőtársad fog segíteni a biztonságos, kontrollált felemelkedésben
 • Amennyiben a társad nem lenne a közeledben és nem vagy túl mélyen se, úgy kontrolláltan önállóan fogsz a felszínre emelkedni

Ezeken kívül ismertek más búvártechnikák, amiről az elméleten hallani fogsz.

Q?

A kezdő búvártanfolyam elvégzése után tudok veletek tovább tanulni?

A.

Igen. Az alapfokú PADI Open Water Diver nyíltvízi kezdő búvártanfolyam elvégzése után, számos továbbképzési lehetőség közül választhatsz. Mi megfontolásra javasoljuk az Adventure, valamint az Advanced Open Water Diver (AOWD) minősítési szint megszerzését, aminek a birtokában olyan helyekre is eljuthatsz, ahova alapszintű (Open Water Diver) búvárként sohase. Ezeket a képzéseket, akár egy hétvége alatt is elvégezheted. Továbbá hasznos lehet számodra egy Emergency First Response (EFR – Elsősegélynyújtó) tanfolyam, vagy egy Enriched Air Nitrox (EANx) búvárspecialitás búvártanfolyam. Hogy mikor melyiket végzed el, ez pusztán Rajtad múlik.

Q?

Egyedül kezdem a kezdő búvártanfolyamot, de utána kivel merülhetek?

A.

Nem kell attól félned, hogy a kezdő búvártanfolyamot (Open Water Diver) követően nem lesz kivel merülnöd. Sokan hasonló adottságokkal kezdik meg a búvártanfolyamot, majd a gyakorlatok során szövődött új barátságok vagy pusztán a hasonló érdeklődési kör feloldja ezt a helyzeteket. Gyere kezdő búvártanfolyamunkra akár egyedül, vagy többed magaddal, mindig lesz merülőpárod a merülések alkalmával, lesz kivel megosztani az élményeket.

Q?

Hol tudok merülni a PADI kezdő búvártanfolyam elvégzését követően?

A.

Ahol csak szeretnél, illetve ahol földrajzilag lehetséges sós, vagy édesvízben, akár mesterséges víztározóban, üregben vagy a befagyott tó vizében is, ha az nem ütközik semmilyen jogszabályba. A megfelelő merülőhely megtalálása néha nem is olyan egyszerű. Nem is hinnéd, hogy a közeledben található merülési lehetőségek is tartogatnak számodra felfedezni valót. Nem kell mindjárt a szaklapok búvárajánlatait böngészned, ahol türkizkék a víz, bársonyos a homok, mert ezek valószínűleg sok ezer euróért fognak elkelni.

Ha közelebbre tekintünk, mint például az Adria, vagy Ausztria, máris nem kell ilyen mélyen a zsebedbe nyúlnod, hogy hódolhass a szenvedélyednek, a merülésnek és ne csak a port kelljen törölgetned az uszonyodról. Adriai hosszú hétvége keretében csütörtöktől egészen vasárnapig búvárkodhatsz. Az ausztriai bulimerülések rövidebbek pusztán egy naposak, de annál változatosabbak. A különböző merülési lehetőségek, merülő helyek tovább mélyítik a búvártudásod. Előfordulhat, hogy egyes merülőhelyeken ki kell egészítened az addig megszerzett tudásod, hogy lemerülhess egy mesterséges zátonyhoz, amilyen egy hajóroncs, vagy ki kell egészítened a búvárfelszerelésed egy búvárlámpával vagy kesztyűvel stb. Búváriskolánkban folyamatosan indulnak specializálódott specialitás búvártanfolyamok, mint az oly népszerű Enriched Air Diver (EANx), vagy a Wreck Diver búvártanfolyam, vagy a Rescue Diver búvártanfolyam. Csak érdeklődnöd kell a lehetőségek felől.

Q?

Miként kell elképzelnem a PADI kezdő búvártanfolyam felépítését?

A.

Bármilyen új hasznos tevékenységet megtanulni nem nehéz, de ez is időt és erőfeszítést igényel. A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) úgy van kialakítva, hogy szórakozva sajátíthatod el a legfontosabb búvárismereteket.

 
A meghirdetett PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) elméleti képzésére munka után, kerülhet sor, ami a legtöbb búvárhallgató számára megfelelő. Ennek ellenére megtörténhet, hogy elfoglaltságod ezt nem teszi számodra lehetővé, vagy baráti társaságod külön ütemezést szeretne, de az is lehet, hogy szeretnéd, ha mi látogatnánk el hozzátok, kihelyezett PADI kezdő búvártanfolyam keretében. Ha ilyen igényeid lennének úgy lépj kapcsolatba velünk és egyedi ajánlatot adunk számodra.

A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) három nagy részből áll:

 1. elméleti búvároktatásból,
 2. védettvízi (uszodai) készségfejlesztésből,
 3. nyíltvízi merülésből

 

PADI kezdő búvártanfolyam – Elméleti oktatás

A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) elméleti része  öt fejezetben tartalmazza a búvárismereteket. A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) során elsajátítod a búvárkodás fizikai, fiziológiai alapjait, ami értékes tudásnak számít a víz alatt. Megtanulod a búvárkodás legfontosabb szabályait, a búvárfelszerelés használat csínját-bínját. Olyan dolgokról hallgatsz előadást, amiről már lehet, hogy hallottál, mint például: nyomásváltozás okozta fizikai és fiziológiai hatások, a légzéstechnikáról, a nitrogén narkózisról stb.

A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) elméleti oktatása során videót nézünk, valamint PowerPoint-os anyag segítségével sajátítjuk a szükséges ismereteket. Ismereteidet fejezetenként egy rövid teszt segítségével mérheted fel.

 

PADI kezdő búvártanfolyam – Védett vízi, uszodai merülés

Miután tisztában vagy az alapvető elméleti előírásokkal, egy ellenőrzött környezetben, mint amilyen például egy uszoda elsajátítod a biztonságos merüléshez szükséges valamennyi készséget.

Az uszodai képzés megkezdésekor képesnek kell lenned bemutatni az alapvető vízi készségeidet, azaz 200 métert kell úsznod, valamint 10 percig kell lebegned a víz felszínén, de ha ezt túl könnyűnek találnád akár taposhatsz is, megint csak az általad választott módon. A 200 métert bármilyen úszásnemben megteheted, idő korlát nélkül.

Miközben szórakozva sajátítod el a PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) gyakorlati anyagát, közben új barátokat szerzel, olyan hasznos készségeket is megtanulsz, mint a búvármaszk párátlanítása, vagy a reductor ürítése. Az uszodai gyakorlás felkészít a nyíltvízi merülés során előforduló esetleges problémákra és azok megoldására.

 

PADI kezdő búvártanfolyam – Nyíltvízi merülés

A PADI kezdő búvártanfolyam nyíltvízi merülésedre bármilyen természetes víztérben sor kerülhet. Érdemes olyan helyszínt választanod, ahol a későbbiekben is merülni szeretnél. Így sokkal biztonságosabbá teszed későbbi merüléseidet. A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) lezárásaként négy nyíltvízi merülésen fogod bemutatni búvárjártasságod egy PADI oktató előtt.

Búváriskolánk a PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver nyíltvízi búvártanfolyam) rugalmas időbeosztással szervezi, hogy mindenki számára, munka után, vagy hétvégén, de még nem túl késői kezdettel elérhetőek legyenek.

Q?

A közeljövőben elutazom és ahova utazom, ott is van búváriskola. Mi lenne, ha inkább ott jelentkeznék egy alapfokú PADI Open Water Diver kezdő búvártanfolyamra?

A.

Szerintünk nem! Érdemes például a következőket alaposan átgondolnod. Beszéled az adott ország nyelvét esetleg anyanyelvi (angol, német stb.) szinten? Ez nem csak a PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) anyagának elsajátításánál, hanem akár a tesztek kitöltésénél is gondot jelenthet. A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver), többek között laza időbeosztása miatt oly népszerű. A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) három nagy részből áll: elméleti tudásfejlesztésből, uszodai gyakorlásból és a búvártanfolyam lezárását jelentő nyíltvízi merülésekből. Ez nyaralásod alatt,  könnyed időbeosztással akár három nap alatt elvégezhető.  Ugyanakkor ez alatt az idő alatt a család többi tagjával alig találkozol, mert a PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) részeként az időd egy részét az iskolapadban, a másik részét a víz alatt fogod tölteni.

A másik megfontolásra érdemes szempont, hogy vélelmezhető az ilyen tengerparti képzések nem lesznek olyan „mélyenszántóak” mint ha odahaza egy búvárklub által szervezett a PADI kezdő búvártanfolyamon (Open Water Diver) vennél részt. Reméljük, nem kell magyaráznunk ennek okát: ha te csak egy hétig vagy még kevesebb ideig tartózkodsz az adott nyaralóhelyen, akkor ezen véges idő alatt kell neked kiadni a nemzetközi búvárkártyát. Könnyen belátható, hogy nem a PADI kezdő búvártanfolyamod minőségére van kihegyezve, hanem másra (ezt meg a fantáziádra bízzuk, Te mire gondolsz! :)).

A másik ellenérv, a búvár továbbképzésekkel kapcsolatos. A PADI búvárképzéseinek túlnyomó többsége, elméleti és a hozzá kapcsolódó nyíltvízi merülésekből áll. Ahelyett hogy élménymerüléseken vennél részt, vizsgamerüléseket végzel az időd túlnyomó többségében. Természetesen ez is szórakoztató, de még se felszabadító, kötetlen bulimerülés.

Ha viszont úgy döntenél, hogy mindenképp kint vizsgázol, érdemes megfontolnod a következőket:

 • Iratkozz be még idehaza egy elméleti PADI kezdő búvártanfolyamra
 • Végezd el még idehaza az uszodai (védettvízi) gyakorlómerüléseket

Amennyiben ezeken már túl vagy, megkapod a „PADI  kezdő búvártanfolyam dokumentum és átigazolási űrlap” egy kitöltött példányát, amivel külföldön könnyebben, szórakoztatóbban és nem utolsó sorban rövidebb idő alatt, levizsgázhatsz, mint ha nem így tennél.

Q?

A búvártanfolyam megkezdése előtt kell búvárfelszerelést vásárolnom?

A.

Nem. A PADI kezdő búvártanfolyam megkezdésekor nem kell semmilyen búvárfelszereléssel rendelkezned, ez nem feltétele a kezdő búvártanfolyamon való részvételnek. A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) elméleti és gyakorlati részében haladva, érdemes megfontolnod az alapvető búvárfelszerelések beszerzését, mint amilyen búvármaszk, szelepes snorkell, pántos búváruszony a búvárcsizmával. Ezt a összefoglaló néven, ABC búvárfelszerelésnek hívjuk. Ebben próbálunk segítségedre lenni, egy 5.000,- Ft értékű, ABC-vásárlási bonnal, amit Budapest egyik legnagyobb búvár szakáruházában válthatsz be. Továbbá kapsz 2 db szabad felhasználású kedvezménykártyát, amivel kedvezményesen szerezheted be búvárruhádat (5 mm-es neopren nedvesruha), vásárolhatsz egyéb búvárfelszereléseket, kiegészítőket.

Q?

Szemüveges vagyok. Ez gondot okoz a víz alatt?

A.

Nem. A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) bárki számára elvégezhető. Számos megoldás kínálkozik hogy élesen láss a víz alatt. A kérdés az, mit részesítsz előnyben, valamit klasszikus szemüveget vagy kontaktlencsét használsz. Amennyiben nem félsz attól, hogy elhagyod a kontaktlencséd merülés során, úgy ez is remek választás lehet. Természetesen választhatsz egy sokkal megbízhatóbb megoldást: a dioptriás búvármaszkot. A búvárfelszerelés gyártók korszerű kétlencsés maszkjai között valószínűleg találsz számodra megfelelő. Egy jó búvármaszkkal a legparányibb állatkák megfigyelése sem jelenthet gondot.

Nagyon széles dioptria tartományban, cilinderrel is és akár többfókuszú megoldással is készülhetnek egyedi dioptriás búvármaszkok, mint például:

 • Búvármaszk egyfókuszú és szférikus korrekcióval
 • Búvármaszk olvasó korrekcióval
 • Trifokális búvármaszk stb.

Az Aqualung Look búvármaszk a klasszikus és elegáns vonalat követi. Tehető bele dioptriás lencse (dioptriás lencsék -1-től, -10-ig, illetve +1,5-tól +3-ig). A keretből a lencsék nagyon könnyen kiszedhetők, így a lencse cseréje is igen egyszerű

 

Q?

Milyen búvárkodással összefüggő sérülések, betegségek érhetnek engem?

A.

A felszereléses búvárkodás szinte az egyetlen szabadidős tevékenység, extrém sport, amely egyszerre frissít, kikapcsol, ellazít és mindig új élményekkel ajándékoz meg.

Ugyanakkor a búvárkodásnak orvosi előfeltételeiről sem szabad megfeledkezni. Egészségesnek kell lenned főleg a légzés és a keringési szempontból. Azért hogy kizárjunk pár búvárkodást kizáró körülményt, a PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) megkezdésekor, de még az uszodai foglalkozást megelőzően egy orvosi vizsgálaton kell átesned (az “Orvosi Nyilatkozat” innen tölthető le: MagyarAngolKitöltési útmutató). Itt megnézik, hogy fennáll-e bármilyen betegség, mint pl.: szív-érrendszeri betegségek (pl. trombózis, stb.), pszichiátriai betegségek (mint például alkohol vagy drogfüggőség, fóbia, pánik betegség, stb.), epilepszia, hogy csak pár lehetőséget említsünk.

A búvárkodás energiaigénye igen nagy, akár 6-7-800 kcal is elégethetünk óránként. Ezért igen fontos a általános jó kondíció, a megfelelő állóképesség.

Íme néhány búvárkodásnál előforduló probléma:

Napszúrás: A búvárokat érintő leggyakoribb probléma a napszúrás Ha odafigyelsz, mit viselsz, megfelelő faktorszámú naptejet használsz, megelőzheted ezt a rendkívül kellemetlen állapotot.

Tengeribetegség: gyógyszeres kezeléssel a probléma megszüntethető.

Szúrások, csípések: A tengeri élőlények okozta sérüléseket könnyedén megelőzhetjük, ha viselünk védőruházatot (vékony vagy vastag búvárruhát)

Q?

Van egészségügyi előfeltétele a kezdő búvártanfolyamnak, illetve egészségügyi problémák, mint például a dohányzás, asztma, diabétesz, allergia stb. megléte esetén érdemes megkezdenem a búvártanfolyamot?

A.

Erre nem egyszerű a válasz.

Ahhoz hogy elkezdj egy PADI kezdő búvártanfolyamot egészségesnek kell lenned főleg a légzés és keringési szempontból. Biztonsági okból minden búvárhallgató kitölt egy „Orvosi nyilatkozat”-ot (MagyarAngol). A nyilatkozat a búvárkodásnál fontos egészségügyi kockázatokat méri fel. A felmérés főként a keringési és légzési rendszered állapotával kapcsolatos, mivel ezek megfelelő állapota nélkülözhetetlen a légzőkészülékes búvárkodás során. Mivel nem biztos, hogy valamennyi kérdésre pontosan ismered a választ, ezért érdemes például a háziorvosoddal konzultálnod mielőtt búvároktatódnál leadod ezt a fontos és nélkülözhetetlen nyilatkozatot. Az orvosod megnézi, hogy fennáll-e bármilyen betegség, mint pl.: szív-érrendszeri betegségek (pl. trombózis, stb.), pszichiátriai betegségek (mint például alkohol vagy drogfüggőség, fóbia, pánik betegség, stb.), epilepszia, hogy csak pár lehetőséget említsünk.

Amennyiben valamennyi kérdésre válaszoltál, már csak alá kell írnod a nyomtatványt és kezdheted a PADI kezdő búvártanfolyamot (Open Water Diver).

Q?

Milyen mélyre merülhetnek a kedvtelési búvárok?

A.

A magyar búvár világrekord 270 méter, míg a nemzetközi rekordot Mark Ellyatt 313 méterrel tartja (csak érdekességként jegyezzük meg , hogy a szabadtüdős világrekord, szabályozható súllyal történő merülés kategóriájában 141 méter).

Nos, mi még véletlenül se merülünk ilyen mélyre. A merülési mélység a képzettségtől és a tapasztalattól függően változik. A kedvtelési búvárkodás során nem merülhetünk negyven méternél mélyebbre.

 

Q?

Mindenkiből, még belőlem is lehet búvár?

A.

Szinte bárki el tudja végezni a PADI kezdő búvártanfolyamát (Open Water Diver búvártanfolyam).
Néhány dogot érdemes megjegyezned:

A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) elkezdéséhez szükséges minimális előfeltételek:

 • 10 életév betöltésétől (12 éves életkorig szülői felügyelet szükséges),
 • 12 évtől (15 éves életkorig szülők nélkül is elvégezheted a PADI kezdő búvártanfolyamot – Open Water Diver, de szülői hozzájárulás mindenképp szükséges)
 • 15 életév felett megkötések nélkül végezheted el a PADI kezdő búvártanfolyamot (Open Water Diver).

Ha a PADI kezdő búvártanfolyamot (Open Water Diver) 10-15 életév között történik, majd sikeresen nyíltvízi merülésen veszel részt, a búvártanfolyam végeztével, PADI Junior Open Water Diver búvárkártyát kapsz, míg a 15. éves életkor felett PADI Open Water Diver minősítésre vagy jogosult.

Q?

Csak a fiatalok időtöltése a búvárkodás?

A.

Nem. A felszereléses búvárkodást bárki kipróbálhatja, aki kedvet és energiát érez hozzá. Ha megfelelsz az előzetes követelményeknek (orvosi, fizikai, pszihológiai), semmi sem akadályozza meg, hogy aktív búvárrá válj és elkezdj egy PADI kezdő búvártanfolyamot (Open Water Diver). Vannak akik hatvanon túl kezdik el képzésüket és ők is megtalálják benne mindazt, amiért nekifogtak.

Q?

Kicsit félek a búvárkodástól, de úgy kipróbálnám! Most mit tegyek?

A.

A félelmek közel kilencven százaléka a hiedelmek, a félremagyarázás vagy egyszerűen a hozzá nem értés tárgykörébe tartozik. Ilyen például, hogy a cápa megeszi a búvárt!? Hidd el, hogy nincs mitől félned! Miközben a PADI kezdő búvártanfolyam és a továbbképző búvártanfolyamok komoly technikai háttérrel rendelkeznek,  ez az egyik legkönnyebben megtanulható és a legbiztonságosabban gyakorolható kikapcsolódási forma, akár az egész család számára. Természetesen, mint minden technikai sportnál így a kedvtelési búvárkodásnál is be kell tartani a képzési előírásokat, egyéb szabályokat, hogy megfelelő biztonságot mutathasson fel az azt gyakorló búvár számára.

A hobby búvárkodást azoknak is ajánljuk, akik bármely okból tartanak a víztől. Ez nem vicc. A búvártanfolyam során kontrollált körülmények között derékig érő vízben gyakorolunk amely akár terápiás módszer is lehet a víziszony kezelésére, vagy teljes leküzdésére. …de mit veszíthetsz? Legfeljebb elmondhatod ezt is kipróbáltad, jó mulatság volt, de legközelebb az ejtőernyőzést vagy a síelést, vagy valami mást fogok kipróbálni!

Másrészről viszont, a búvártanfolyam során észrevétlenül olyan készségekre teszel szert, ami az élet minden területén előnyödre kamatoztathatsz.

 • Erősíti az önbizalmad
 • Elősegíti az analitikus gondolkodást
 • Felelősségre tanít
 • Döntéseidben határozottabbá tesz
 • Megtanít csapatban játszani

Q?

Meddig tart megtanulnom búvárkodni, mennyi ideig tart egy PADI kezdő búvártanfolyam?

A.

A PADI kezdő búvártanfolyamnál (Open Water Diver) a saját ütemed szerint haladhatsz, te döntesz!

A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) anyagát akár pár nap alatt elsajátíthatod, de egy éven belül még a legelfoglaltabbaknak is sikerül. Hogy ténylegesen mennyi idő alatt sajátítod el a PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) anyagát, az valójában attól függ, mennyi időt szánsz a képzésedre. A PADI búvártanfolyamok teljesítmény alapúak, ami azt jelenti, amennyiben elsajátítanod a szükséges elméleti és/vagy gyakorlati tudnivalókat, már lehet is tovább lépni az anyagban.

A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) 3 nagy részből áll:

 • Elméleti tudásfejlesztésből – ez akár otthon, vagy egy napos hétvégi búvároktatás keretében, vagy hétköznap esténként is elvégezhető
 • Uszodai gyakorlásból – erre legalább egy fél napot kell szánnod, vagy annyi időt amíg nem tudod biztosan a búvárkodás alapkészségeit
 • Nyíltvízi merülésből – itt négy merülésen kell részt venned. A négy merülés nem történhet egy napon. Egy nap maximum 3 vizsgamerülést hajthatsz végre.

Q?

Mi van segítségemre a tanulásban?

A.

A PADI kezdő búvártanfolyam (Open Water Diver) során számos okból, például megkopott ismeretanyag felelevenítése céljából, vagy mert most tanulod a hobby búvárkodás alapjait, szükséged lesz ezek közül néhányra:

 • PADI Open Water Diver kézikönyvre
 • videójegyzetre
 • vagy az önálló tanulás esetén egy multimédiás csomagra

Ezen kívül a PADI kezdő búvártanfolyamon (Open Water Diver) megkapod a búvártanfolyami csomagodat, merülési naplóval, jegyzetfüzettel és sok más érdekes dologgal, ami hasznos lesz a későbbiekben.

Q?

Nem vagyok sportember, átlagos a fizikai kondícióm. Ez gondot okoz a búvártanfolyamom során?

A.

Nem. A PADI kezdő búvártanfolyami (Open Water Diver), minősítést gyakorlatilag bárki megszerezheti, aki jó egészségi és megfelelő erőnléti állapotban van, valamint otthonosan mozog a vízben. Nem kell atlétának lenned, de rendelkezz jó általános egészségi állapottal, különös tekintettel a légzőszerveidre és a vérkeringésedre. Fontos a lelki érettség, valamint az, hogy jó ítélőképességgel és kellő önfegyelemmel rendelkezz, hogy követhesd a biztonságos merülési irányelveket és alapelveket.

Továbbá fontos, hogy:

 • betöltött 10. életév – 10-14 éves kor között Junior Open Water Diver búvárkártyát kapsz
 • betöltött 15. életév – Open Water Diver búvárkártyát kapsz
 • stabilan tudj leúszni 200 métert
 • elbírd a saját búvárfelszerelésed
 • megfelelő ítélőképesség
 • józan ész és önfegyelem
 • szabálykövető gondolkodás
 • csapatszellem