PADI – Búvároktatók Szakmai Szövetsége

A PADI (Professional Association of Diving Instructors - Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvárstandardjai minden tekintetben megfelelnek az új, EU-ban elõírt búvárszabványoknak is!

MI IS AZ A PADI?

A világ egyik legnagyobb búvárképző szervezete 1966 óta

A PADI – Professional Association of Diving Instructors (Búvároktatók Szakmai Szövetsége) – az egyik legnagyobb rekreációs búvárképzési szervezet a világon. Ehhez a szervezethez tartozik a világ búvártársadalmának kb. 65%-a. A maradék 35% kb. 250 egyéb más szervezet között oszlik el.

1967-ben alapította John Cronin és Ralph Erickson, ma pedig a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) világszerte 180 országban szolgálja a hivatásos búvárokat és a hobbybúvárokat. A PADI napjainkig, több mint 20 millió búvárminősítést adott ki.

A vállalat az USA-ban, Chicago-ban, Illinois államban alakult, majd átköltözött Dél-Kaliforniába 1970-ben, a központja a mai napig itt található. A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) globális jelenlétét a világszerte kihelyezett helyi irodái biztosítják.

A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvárstandardjai minden tekintetben megfelelnek az új, EU-ban előírt búvárszabványoknak is! Ez tükrözi a világszínvonalat, a nemzetközi elismertséget és a bizalmat. Úgy gondoljuk, hogy nem feltétlenül a nagy számokban keresendő a minőség, hanem az emberi lelkiismeretességben, ennek ellenére ezek a számok is jelentenek valamit.

1989-ben, a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) kifejlesztette az A.W.A.R.E filozófiát – Aquatic World Awareness, Responsibility and Educations: Tudatosság, Felelősségvállalás és Oktatás a Vízi Világért ahogy hangoztassák a búvárok szerepét a környezetvédelemben, és létrehozzanak egy hatékony, környezetvédőkből álló csoportot. Hamarosan megalakult a Project Aware Alapítvány, mely mára a búvár ipar legjelentősebb non-profit környezetvédelmi szervezetévé nőtte ki magát.

 

PADI minőségbiztosítás

Búvártanfolyam és a búvárminősítés

A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvártanfolyamok sora lefedi a búvárkodás teljes spektrumát, így megtanulhatsz mindent a búvárkodásról, merülésről, amit csak szeretnél. Kiváló minőségű központi oktatási anyagok segítik a tanulást és a fejlődést. A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) nagy gondot fordít a minőség ellenőrzésre, melyet egy személyesen neked küldött levéllel valósít meg. Ez a levél egy kérdőív, amely rákérdez a tanfolyamod minden fontos pontjára, így ellenőrizve oktatód munkáját, szakértelmét és lelkiismeretességét.

A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) nemcsak a búvártanfolyamokhoz rendel szabványokat, hanem az oktatási intézményekhez és bázisokhoz is. A búváriskolák minősítése tükrözi a felszereltséget, minőséget és professzionalitást. Egy búvártanfolyam elvégzése után te is egy PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvárigazolvány birtokosa leszel, amely arcképes, tartalmazza személyes adataidat, regisztrációs számodat (így könnyen leellenőrizhető és pótolható a világ bármely pontján) valamint búvároktatód nevét és számát, aki így egy életre szóló garanciát vállal munkájáért.

 

PADI nemzetközi búvárkártya - Jogosítványod a víz alá

Szabványosítás a búvártanfolyamokban

A szabványosítás volt az első igazán nagy lépés amit bevezettünk. Ez azt jelentette, hogy meghatároztuk a fokozatokat és az ahhoz tartozó követelményeket. Ezekhez a szint meghatározásokhoz a legnagyobb tapasztalattal rendelkező oktatókat hívtuk össze és így kristályosodott ki milyen szinten mit is kell tudnia egy búvárnak. Ezután következett a második szakasz. Pedagógusok, pszichológusok, orvosok, mérnökök és felszerelésgyártók bevonásával kidolgoztuk a tematikákat és búvártananyagokat úgy, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen. Ezáltal megszűnt annak a lehetősége, hogy egy gyengébb tehetségű búvároktató a maga által összeállított búvártananyaggal veszélybe sodorja a búvárhallgatóját.

Mivel csak az lehet PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvároktató, aki belép a szövetségbe, és magára nézve kötelezőnek tekinti ezeket a búvárszabályokat, ezért minden PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvároktató ugyanazt tanítja az egész világon. A búvárszabványok negyedévente minden szempontból átvizsgálásra kerülnek és az búvároktatók erről személyesen írásos tájékoztatót kapnak. Így a modern búvártechnika minden vívmányát beépítjük a búvártananyagba a búvároktatónak pedig csak alkalmaznia kell.

 

PADI minőségbiztosítás

Minőségbiztosítás a búvároktatásban

A fejlődési folyamat következő lépcsőfoka a minőségbiztosítás alapvető elveinek kidolgozása volt. Bevezettük a minőségellenőrző kérdőíveket. Mivel a búvárigazolványok a nemzetközi központokban készülnek, a búvároktató kénytelen elküldeni a búvárhallgató fényképét és minden adatát. Itt számítógépre kerül és véletlenszerűen minden 2., 3. hallgató közvetlenül a PADI-tól (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) kap egy kérdőívet, melyben visszaellenőrizzük a búvároktató munkáját. Ezekben kérdések találhatók a búvártanfolyamon használt felszerelésekről, a búvártananyagról, a számonkérési formákról, az uszodai és nyíltvízi búvárfoglalkozások gyakorlatairól. Mivel a búvártanuló pontosan nem tudhatja mit is kellett volna kapnia a búvártanfolyamon, ezért azt fogja válaszolni amin ő átesett. A kérdőívet a PADI-hoz (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) visszaküldve, a központ le tudja ellenőrizni a búvároktató munkáját, melyet ha jól végzett semmi nem történik, míg ha kiderül hanyagsága, kötelezik a mulasztás pótlására és időszakos vagy örökös felfüggesztéssel szankcionálják. Ez a magas szintű szabványosítás és ellenőrzés tette lehetővé azt, hogy bárhol a világon ugyanazzal a minőséggel és biztonsággal találkozzon az érdeklődő.

 

A PADI búvártanfolyami folyamatábra

A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) munkájának harmadik nagy vívmánya a folyamatos búvároktatási rendszer létrehozása. Melynek során darabokra szedték és újra építették az egész búvárképzési szisztémát. Egy rugalmas és átfogó struktúra kialakítására volt szükség annak elkerülése végett, hogy a hallgatóknak 3-4 tanfolyamba kényszerülve kelljen elsajátítaniuk a búvárvilág törvényeit. Ezen elveknek megfelelve alakult ki az a rendszer, ami lényegében ma is működik és folyamatosan fejlődik.

Ebben egymásra épülnek az alap (kezdő búvártanfolyam, haladó nyíltvízi búvártanfolyam stb.) és specialitás (nitrox merülés, roncsmerülés, mélymerülés stb.) búvártanfolyamok, valamint a hivatásos búvárszintek (merülésvezető – Divemaster, segédoktató – Assistant instructor, oktató – Open Water Diver Instructor), azon alapvető igényeket kielégítve, hogy a hallgató minél hamarabb megismerkedhessen azzal a búvárterülettel, ami őt igazán érdekli.

A központi ellenőrzésű búvároktatói vizsga volt a negyedik lépés az egyre jobb minőség érdekében. Az oktatói búvártanfolyamot két részre osztottuk, a felkészítésre, amelyet megtarthatott egy megfelelő végzettségű oktató (Course Director) és a vizsgára, amelyet csak a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) belső vizsgabizottsága vezethet le. Ezzel kiszűrtük a házi vizsgák visszásságait is. A felkészítő Course Directornak mindent el kell követnie, hogy oktatójelöltje a lehető legmagasabb szintet érje el, hiszen olyan vizsgabizottság előtt kell helytállnia, melynek tagjai másik országból, de nem ritkán másik földrészről érkeznek és semmi érdekük nem fűződik a vizsga kimeneteléhez csupán a minőség. Aki itt megállja a helyét biztosan megfelel a nemzetközi követelményeknek, ha pedig mégsem, úgyis kihullik a minőségellenőrzés rostáján.

 

Aquatic World Awarness Responsibility Education (AWARE) Projekt

A környezetvédelem is egyre inkább előtérbe került a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) munkájában és megszületett az AWARE Projekt (Aquatic World Awarness Responsibility Education) a Víz Alatti Világ Tudatos Megóvásának Oktatása. Az búvároktatási anyagokba belekerültek mindazok a fontos tudnivalók, melyeket minden búvárnak tudnia kell ahhoz, hogy megértse, mi csak vendégek vagyunk a víz alatti világban és úgy illik viselkednünk mint vendégségben. Ezek a szabályok biztosítják azt, hogy a merülő helyeken még évek múlva is legyen mit megcsodálnunk és ne a csupasz tengerfenék fogadja az ide látogatót.

 

Mit eredményeztek a tudatos intézkedések?

Azt, hogy a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) ma a világ egyik legkedveltebb, legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő búvároktatási rendszerévé vált. Ma a világon megközelítőleg 10.000.000 PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvár él és merül. Ez a világ búvártársadalmának kb. 65%-a. Ez igen komoly eredmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy több száz oktatási rendszer létezik a világon. Annak, akinek PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) igazolványa van, a világon bárhol biztosítanak merülési lehetőséget, mivel ma már a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) minőséget mindenki ismeri és minden országban találkozhatunk PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvárbázisokkal és búváriskolákkal.