Magyarország

Tatai Fényes-forrás

Fantasztikus víz alatti gejzírek!

„Itthoni vizekben merülni?” – a legtöbbünk, aki rendszeresen merül a tengeren, csak a száját húzza erre a kérdésre. „Mit nézzek szinte a semmit?” – hangzik el sokszor tőletek a válasz.

A Fényes-forrás Budapesttől közel 40-50 perc alatt érhető el. Tata városától pár kilométerre található ez a csodálatos, ősi lápvilágban megbújó melegvizes, forrásokban gazdag merülőhely.

A  tatai Fényes fürdőn található Grófi-tó természetes állapotát nem régiben helyreállították. A tóból 15.000 köbméter iszapot, emeltek ki, ezzel egy időben elbontották az évtizedekkel ezelőtt épített beton partot is. Tatán, 2-3 millió évvel ezelőtti dunántúli vulkánkitörések törésvonalai mentén 16-25 °C fokos források fakadnak. A forrásokból és azok lefolyó vizéből kialakított fürdőben lévő legnagyobb tavat még Esterházy grófné használta fürdésre, innen a Grófi-tó elnevezés.

Tata merülőhely

Hasznos tudnivalók

Következő időpont
Hamarosan

Helyszín:
Tata, Magyarország
Menetidő:
75 km, kb. 1 órás autóút
A bulimerülés díja:
First minute: érdeklőd búvásulinkban
Last minute: érdeklődj búvársulinkban
Jelentkezési határidő:
Túrát megelőző 7. napig
50% előleggel
Fakultatív programlehetőségek:
Gyakorló és színten tartó merülések
Minimális csoportlétszám:
8 búvár

Jelentkezem a bulimerülésre

Jelenleg több tó is merülhető [Katonai (Grófi), Körtefás, Sarki forrás és a Védett forrás tó]. Az utóbbi két-három évben nem merültünk itt, mivel e tevékenységeknek köszönhetően erősen leromlott a látótávolság a Katonai tóban. Ez mostanra részben helyreállt és kellemes meleg vízét újra élvezhetik a merülni vágyók.  A Körtefás és a Sarki forrástó is sok izgalmas látnivalót tartogat a búvároknak. A merülések után pedig jöhet a meleg dézsafürdő!

Grófi-tó
A Grófi-tó, Közép-Európa legnagyobb vízhozamú forrástava. A tó alján lévő forráscsoportból naponta 15 millió liter 20-25 °C fokos víz kerül a felszínre. A tavak közül ez a tó rendelkezik a legnagyobb vízhozammal. Ez egyben a legmelegebb vizű tó is mind közül, itt 20-23 °C fok között változik a vízhőmérséklet. Ezt a hőfokot még télen biztosítja, így igen kellemes merülésre számíthatsz.
Merülésünk célja a 3-5 méteren, állandóan bugyogó, kristály tiszta kvarchomokkal borított fenéken keresztül feltörő forráscsoportok, mini „gejzírek” megtekintése. Ez az élmény egyedülálló, ritkán láthatsz hasonlót. A tóra gazdag növény és állatvilág is jellemző.

Körtefás-tó
Nevét a tó körül található körtefákról kaphatta. A legdúsabb növényzettel rendelkező tó ahol kiválóan otthonra találtak az akár 70-80 cm-re megnövő pontyok, a méteres amurok. Ezen kívül még találkozhatsz naphalakkal és keszegekkel is. Vízhőmérséklet 21 °C fok vízmélység átlagosan 3 méter

Sarki Forrás-tó
Halakban és látnivalóban itt sincs hiány. Kisebb források, bedőlt fák, nagy levelű növényzet teszi izgalmassá ezt a tavat. Találkozhatsz itt is ponttyal, nagyobb sügérekkel, kisebb naphal rajokkal, csukával stb. Vízhőmérséklet 20 °C fok. Az átlagos vízmélység 2,5-3 méter.

Védett Forrás-tó
Ez a „legek” tava. Ez a legtávolibb, a leghosszabb, a legtöbb tavirózsával, a legtöbb vízi növényzettel rendelkező, merülésre alkalmas tó.
A már megszokott élővilággal találkozhatsz: csuka, ponty, naphal stb. Vízhőmérséklet 18-20 °C fok. Az átlagos vízmélység 2-2,5 méter.

Így a téli időszakban, igen kellemes, félnapos, egynapos időtöltést nyújt ez a túránk számodra és akár családod részére is. A területen található Fényes-tavak Tanösvény, valamint a pár éve épült kilátótorony, illetve a kicsiknek is nagy élményt nyújtó erdei játszótér is már látogatható. Mi úgy gondoljuk ez a hely annyira különleges és egyedülálló a maga nemében, hogy ez az élmény mindenkinek kijár. Maga a forrás a merülésünk célja, ami egy egyedülálló jelenség. A tavak alján, az aljzaton több kisebb és nagyobb forráscsoportból álló vízbetörést láthatsz. Az aljzathoz nem érdemes hozzáérni, mivel könnyedén belesüllyedhetünk, mely elérheti a 6 méter vastagságot is laza kristály tiszta kvarchomok és vegyes üledék alkotja.
A tavak mélysége 2,5-5 méter közötti és ebben a közegben, még télen is kellemes a víz hőmérséklete tehát garantáltan nem fogsz fázni!

A tavakban hatalmasra növő vízinövények között kalandozhatsz, kergethetsz halakat, keresgélhetsz teknőst. Gyakorlatilag úgy fogod magad érezni közben, mintha egy trópusi dzsungelben túráznál.

A merülésed végeztével meghívunk egy felforrósító dézsafürdőzésre, valamint az elégetett  kalória pótlásáról is gondoskodunk.

Túránkra nem csak Téged várunk, de bátran hozd magaddal a családod, barátaid is. Ez egy olyan hely, ahol mindenki megtalálja a neki tetsző kikapcsolódást. Ne habozz! Jelentkezz!

Mit nem tartalmaz

A merülés díja

Transzfert
Budapest-Tata-Budapest útvonalon
Búvárfelszerelést
Baleset- és utasbiztosítást
Merülésvezetési díjat
(merülésenként, amennyiben szükséges)
Palacktöltést a további merülésekhez

Mibe kerül a tatai egynapos bulimerülés

First minute: Érdeklődj!
Last minute: Érdeklődj!

Mit tartalmaz

a merülés díja

Merüléseket a Katonai tóban
Merüléseket a szomszédos,
merülhető tavakban
1 db, 12 literes töltött palackot
Súlyrendszert (ólmot és ólomövet)
Dézsafürdőzés díját (8 fő esetén)
Üdítőt és nassolni valót
Kirándulást a tó környékén
TATA - Fantasztikus víz alatti források
« A 3 »

Reméljük kedvet kaptál és csatlakozol csapatunkhoz!